ושאלת - ask@veshaalta.com

עצירה למחשבה על פרשת חוקת תשפ"ב: נבואתה של מרים

בפרשתנו אנו נפרדים ממרים. מה היו סגולותיה ומה היתה נבואתה, ומה אפשר ללמוד מזה?

*   *   *

הישארו מחוברים דרך הטלגרם והוואטצאפ>>

*   *   *

גם מרים לא זכתה להגיע לארץ ישראל.

וַיֵּשֶׁב הָעָם בְּקָדֵשׁ, וַתָּמָת שָׁם מִרְיָם וַתִּקָּבֵר שָׁם[1]

כרגיל בתורה, אנו יודעים מעט מדי על גדולי האומה. אבל גם באותם אירועים ובאותן פרשיות שכן מסופרות לנו יש לנו הזדמנויות להכיר את דמותה המופלאה של מי שנקראה מִרְיָם הַנְּבִיאָה.

****

שומרת אחיה

 

עמרם נשא את יוכבד. בנם השלישי היה משה, שנולד בזמן הגזירה של פרעה על הריגת בנים זכרים שיוולדו לעם ישראל. אנו יודעים שאהרן היה מבוגר ממשה בשלוש שנים[2]. לא ידוע לנו בכמה היתה מרים, הבכורה, מבוגרת משניהם, אבל אנו יכולים לנסות להעריך זאת.

כדי להציל את התינוק שלה, בן שלושת החודשים, יוכבד בונה תיבת קני סוף מצופה בזפת, שמה אותה בין קני הסוף הצומחים על שפת הנילוס, ומניחה בתוכה את התינוק. אי אפשר לראות את התיבה מן הדרך (אם כי אפשר לראותה מן הנילוס, כפי שאכן ראתה אותה בת פרעה לקמן…).

מרים מקבלת עליה את התפקיד לפקוח עין על התינוק. מרים כמובן לא יכלה לעשות זאת. היא היתה אמורה להישאר בבית ולשקר לפקחים המצרים כאילו בנה התינוק מת ואיננו.

בת כמה יכלה להיות מרים כדי לקבל את התפקיד הזה? לפחות בת חמש או שש, אם נניח שההפרש בשנים בינה לבין אהרן היה כמו בין אהרן לבין משה. אבל לפי ההמשך נראה שהיתה לפחות בת 12, ואכן הפסוק בהמשך מכנה אותה הָעַלְמָה.

באמצע השמירה, מופיעה בת פרעה, מגלה את התיבה, מוציאה את התינוק, והוא מוצא חן בעיניה:

וַתַּחְמֹל עָלָיו וַתֹּאמֶר מִיַּלְדֵי הָעִבְרִים זֶה.

בעיון אחר (שמות ע״ט: what's in a name) הסברנו כיצד בת פרעה לא יכלה להתחתן וללדת, ולכן רצתה לאמץ את התינוק. מרים הפקחית מבינה מה קורה ומנצלת את הרגע.

וַתֹּאמֶר אֲחֹתוֹ אֶל בַּת פַּרְעֹה: הַאֵלֵךְ וְקָרָאתִי לָךְ אִשָּׁה מֵינֶקֶת מִן הָעִבְרִיֹּת וְתֵינִק לָךְ אֶת הַיָּלֶד?

וַתֹּאמֶר לָהּ בַּת פַּרְעֹה: לֵכִי

מרים מבינה: זה בלתי אפשרי להציל את משה ולהחזירו הביתה. אבל זה לא מקרה. זה בהשגחה. משה צריך לגדול בבית המלך דווקא כדי לזכות ליכולות שיאפשרו לו להנהיג את עם ישראל[3].

לכן אמרו חכמים במדרש שהיתה לה נבואה שמשה יגאל את ישראל

ואכן זה מה שקורה ומוכר לנו: משה נלקח לארמון, מתחנך חינוך מלכותי, ולימים ישוב אל עמו.

זוהי מרים: אחראית, מסורה, פקחית וחכמה, בעלת יוזמה – ויראת שמים עמוקה.

****

נבואה, יוזמה ומנהיגות

 

לאחר ההצלה המופלאה בים סוף, לאחר השירה של משה ובני ישראל, מרים מוליכה את הנשים לשיר ולהודות[4], כמקובל בעם ישראל וכמתועד בסיפורי התנ"ך לגבי יפתח ושמואל ודוד.

וַתִּקַּח מִרְיָם הַנְּבִיאָה אֲחוֹת אַהֲרֹן אֶת הַתֹּף בְּיָדָהּ וַתֵּצֶאןָ כָל הַנָּשִׁים אַחֲרֶיהָ בְּתֻפִּים וּבִמְחֹלֹת

וַתַּעַן לָהֶם מִרְיָם: שִׁירוּ לַידֹוָד כִּי גָאֹה גָּאָה סוּס וְרֹכְבוֹ רָמָה בַיָּם

נביאה? במה?

לפי הסברנו, בעקבות חז"ל, מרים הבינה שלא לחינם נלקח משה לבית פרעה כי ישוב וגם יהיה הגואל המובטח (וראו הסברים אחרים בהערה)[5]. ולכן נזכרה כאן כנביאה, כי עכשו ראו הכל, גם היא, שצדקה.

אולם אותה תכונה מופלאה ונדירה של יוזמה ומנהיגות עתידה להכשיל אותה…[6]

וַתְּדַבֵּר מִרְיָם וְאַהֲרֹן בְּמֹשֶׁה עַל אֹדוֹת הָאִשָּׁה הַכֻּשִׁית אֲשֶׁר לָקָח

וזה היה לא בסדר. מדוע? כי היא הוכיחה את אחיה הצעיר, יחד עם אהרן, על שלקח אשה כושית – ציפורה בת מדין. לפי השערת מפרש בן זמננו[7] מרים הקפידה על כך שמשה עירב בעם ישראל זרע של כושים שאינו ראוי לרשת את מקומו לאחר שייכנסו לארץ.

מדוע מרים היא שאמרה את הדברים? גם בגלל שאהרן היה ותרן ושתקן, כפי שרואים במקומות אחרים, אבל בעיקר כי היתה עבור שניהם האחות הגדולה. מרים, בעלת היוזמה והמנהיגות, לקחה על עצמה להוכיח את אחיה הצעיר, שאותה הצילה במעשה בת פרעה, ולהזכיר לו שעם כל גדולתו, הוא לא העמיד יורש ראוי, לדעתה, להנהיג את העם.

זה היה כמובן כשלון, וא-לוהים מתגלה לשלושתם כדי לנזוף בה והיא נענשת והסיפור מוכר. אבל יש לשים לב שמרים פעלה מתוך כוונות טובות, מתוך תום לב, ודווקא המעלות הגדולות שהפכו אותה למה שהיא, אפילו לנביאה, שאיפשרו לה להציל את משה וללמד את בנות ישראל להתפלל, המעלות האלו הכשילו אותה.

יכולות אינן מספיקות ואפילו נביא שלא בשעת נבואתו יכול להיכשל. צריך גם מבט רחב ובוחן, האם התוכנית שיזמתי כדי לטפל בדבר באמת בעייתי היא הצעד הראוי בעיני א-לוהים.

מה למדנו? להכיר קצת יותר את תולדותיה של מרים, אחות משה, שהתערבותה ברגע הנכון, בחכמה נבואית, התניעה את המהלך שיהפוך את משה למנהיג וגואל. ראינו כיצד יוזמה במקום הנכון, בים סוף, היא פעולה חינוכית הראויה להיכתב בתורה. וראינו גם כיצד כל המעלות הטובות עלולות לא להספיק כאשר אין בצידן ענווה ומבט בוחן, האם לאחר שזיהיתי מקום הטעון תיקון, האם מה שאני מתכננת זה באמת הדבר הראוי.

ולמדנו שמרים היתה נביאה ומה היתה נבואתה, ולמדנו שגם נביא עלול לפעמים לטעות…

*   *   *

עיינו בנושאים נוספים דרך הטלגרם והוואטצאפ>>

*   *   *

[1] במדבר (חקת) כ, א;

[2] שמות ז ז.

[3] וזו דעת האבן עזרא שם.

[4] שמות (בשלח) טו, כ – כא

[5] בעלת דברי השבח – חזקוני ; נביא קורא בעל דברי שבח או תוכחות בני אדם – הרשב"ם.

[6] במדבר (בהעלותך) פרק יב

[7] הרב יעקב מדן, דברים שבעל פה.

G-RHTQNEGE24